MUISTIINPANOJA VENETSIAN BIENNALESTA 2011
![]() |
Kanavan rantaan rakennettu kuvitteellinen pesupaikka Taivanin paviljongin yhteydessä tarjosi kauneinta Illumia Venetsian Biennalessa |
![]() |
Giardiinin pääsali Flyn Foulkes |
Sukellan ensimmäiseen tielleni osuvaan paviljonkiin. Sen labyrinttimäinen tila on täynnä ahtaita sokkeloita, terävillä lasinystyröillä peitettyjä kulutustavaroita, ilmastoteipillä vuorattuja autonrenkaita, lasi tuntuu viiltävän myös verkkokalvoa kun vastaan alkaa tulla valokuvia ja videoita väkivaltaisesti kuolleiden ruumiista, kuin riistokapitalismin uhreina. Tästä skitsofrenisesta tunnelista, päätä vinoon vetäviä tavaroita puskevasta koneesta ei löydä ulos, ei sitten millään ja viimein ovelle päästyäni huomaan, että teos on Sveitsin Thomas Hirschhornin Crystal of recitance.
Ulkona odottaa hätkähdyttävä ääni, joka on äsken näkemäni tankin telaketjujen aikaansaama. Telaketjut pyörivät nyt rautaisella metelillä ulkokahvilan vieressä. Tuollaisella äänellä eikä niinkään ammutuilla kranaateilla on hallittu psykologisesti kaupunkitiloja, vaikkapa nyt Prahassa 1968. Kaiken kruunaa juoksija joka käyttää telaketjua juoksumattonaan, kuin julistaen: Älä pelkää tankkeja.
![]() |
Älä pelkää tankkeja |
Kansakuntien kipupisteet ja glitter ovat sulassa sovussa, kun Fluxuksesta siirtyy viereiseen Korean paviljongin kiiltävään posliiniseen maailmaan ja maalattuun kukkaloistoon. Peileistä heijastuu toinen peili pakenevana pötkönä, johon vielä videolla ammuttu luoti toistaa ulottuvuuksia. Jopas on temppu keksitty.
![]() |
Korean korea Pieta |
![]() |
Japanin Teleco-soup |
Capuccinon ja paninin jälkeen on palattava fiilistelemään johonkin herkkään teokseen, Tsekin paviljongin Dominick Langin teos on yksi lajinsa kiinnostavimmista: sosialistista realismia kantavan tsekkoslovakialaisen isän ja nykyisen tsekkipojan vuoropuhelu. Kiinnostavuuden luo kahden eri aikakauden herkkä lomiutuminen toisiinsa, isä Jiri Langin veistokset ja menneisyyden työhuone pojan käsittelyssä.
Tilaan on saatu jotain koskettavaa, lämpöä, muistoja ja ymmärrystä. Isän työhuone Venetsian biennaleen jo ajatuksena lumoaa valona kansallisuudessa. Kummasti taiteessa sellainen, joka ei välttämättä pyrikään hätkäyttämään vaan toimii hiljaisella olemuksellaan, antaakin ajatuksia ja kosketuspintaa syvempään kokemiseen. Kuinkahan moni kävijä sulki silmänsä ohikävellessään ajatellen, että tällaistako sitä vielä siellä tehdään.
![]() |
Jiri Langin veistos ehkäpä 70-luvulta Dominick-pojan käsittelyssä |
Arsenalessa This not a game - teksti seinässä aloittaa Italian
parjatun osaston, josta minä taas tykkäsin kovastikin.
Parinkymmen italialaisen nykytaiteilijan teokset tarjoavat mielenkiintoisen
läpileikkauksen siitä, mitä Italiassa nyt kentällä tehdään. Paviljongin ripustus oli myöskin ennennäkemättömän hauska, muttei runsaudessaan sopine taiteeseen kuolemanvakavasti suhtautuville. Italian osuus päättyi mafiaa käsittelevään
historiikkiin verisine kuvineen ja valaistuksineen.
![]() |
Maalaus Italian paviljongissa |
![]() |
Italian näyttelyripustus oli kiinnostava |
Neljän-viiden päivän kiertäminen Giardinissa, Arsenalessa ja kaupungilla kartan kanssa käy henkisen ja fyysisen puutumisen rajatiloilla. Odotuksena, tarjoaako seuraava tila tai paviljonki suurta elämystä, vastaanottokyky alkaa pettää, kun koko kaupunki on niin visualinen ja monet näyttelytilat upeita jo ilman teoksiakin.
Myös silloinkin, kun ei ole menossa mihinkään vaan vaikka etsimään ruokakauppaa, joku teoskokonaisuus putkahtaa vastaan. Niin kävi, kun ensin ostin tuoreita vihanneksia kanavan rannalta vihannes- ja hedelmänmyyntiveneestä. Selän takaa löytyi Bangladeshin paviljonki, jossa oli hieno sikainstallaatio, kuin hukkuvia possuja rautahäkeissä. Niiden hiljainen ääni seurasi pään sisällä pitkälle kanavanrantaa kävellessäni.
Mielenkiintoista,hätkähdyttävää,ihmeteltävää, ähkyä ja ihastusta varmasti koko reissu täynnä! Tuo taideähky on ikävä tunne, vaikka mielenkiintoisia töitä olisi tarjolla kuinka, tulee katselukiintiö jossain vaiheessa täyteen. Tuollaisessa ympäristössä olisin poksahtanut varmasti jo pelkästä ympäristöstä ja arkkitehtuurista...
VastaaPoistaKuvissa ihastuttavat Korean Pietá, Jiri Langin veistos ja Italian paviljonki.
Tuolta lähtee varmasti monta ajatusta ja ideaa rikkaampana.
Hietzu, Sinne vaan katsomaan, kestää nimittäin 28.11. asti, tosin en tiedä kaikista kaupunki näyttelyistä eli para-paviljongeista milloin menevät kiinni. Totta että Venetsia on upea kohde ilman näyttelyäkin, tosin en menisi ihan pahimpaan ryysikseen.
VastaaPoistaHiillostaja: Kyllähän sinne lähtisi, jos opiskeluvelvollisuudet eivät pitäisi Suomessa (ja olisi tarpeeksi rahaa).
VastaaPoista