perjantai 14. helmikuuta 2014

Vieremän Koitto

Vieremän Koitto, 2011Liisterikeli liimaa sukset latuun ja paidan selkään, ehkä olisi sittenkin pitänyt laittaa kynttilää suksen pohjaan lipsumisen kustannuksella. Kun joudun antamaan latua perässä lähtijälle mieleen hiipii tietoisuus, ettei lusikkaa nyt tulekaan. Koulun uudesta televisiosta on katsottu koko edellinen viikko Grenoblen olympialaisten hiihtolajeja.

Tulokset ovat ihmeellisesti säilyneet jossain aivojen sopukoissa tänne asti: Franco Nones, Italia - kultaa, Harald Grönningen, Norja - kultaa. Eero Mäntyranta, Suomi - hopeaa ja pronssia, ja viestissä Vyacheslav Vedeninin kanssa loppusuoran kamppailun voitto pronssista.

Uusimpien kisojen metallit ovat pyyhkiytyneet takaraivosta lähes kaikki. Kuka muistaa Lake Placidin 15 kilometrin pronssimitalimiehen nimeä? En minä ainakaan.

Koko syksy oli kannettu Iisalmen sanomaa ja Maaseudun tulevaisuutta koululle paperikeräykseen, jotta koululle Matkusjoen varrelle saataisiin televisio, ja saatiinhan se. Olympialaisten avajaispäivänä se oli luokan nurkkaan ilmestynyt. Välitunnilla hiihdettiin  puolen kilometrin lenkkiä, laulutunnilla laulettiin  jalkapotkee suksinotkeeta sujuilevasti. Sitten viisi kilometriä hiihtämällä kotiin.

2 kommenttia:

  1. Saarismäen kansakoulussa Tervossa päästiin katsomaan Eero Mäntyrantaa yläluokan opettajan Hannu Kauhasen televisiosta. Minua ihmetytti, miksi jotkut laskivat ladun sivussa, jossa luisto oli ilmeseisti parempi. Vai oliko se jo joku toinen olympialainen? Milloin se muovisuksi kaatoi Mietaan?

    VastaaPoista
  2. Grenoble oli vuonna 1968. Olin kolmannella luokalla Savonvirran koulussa Sonkajärvellä. Opettajana innokas hiihtomies Erkki Piirainen. Vuoden -64 kisoista ja Mäntyrannan voitoista ei ole mitään muistoa. Muovisukset tulivat vuonna -74. Mieto hiihti suoraan saunaan puusuksilla 50 km:ltä ja tuumaili, että nämä laudat laitetaan nyt saunanuuniin.

    VastaaPoista